یکی از موضوعاتی که میتواند برای ساخت سازههای گلخانه موردنظر قرا بگیرد، فشارهایی است که سازههای گلخانه باید تحمل کند.
این فشارها ممکن است در آینده به وجود آید، به این منظور برای اینکه این کار به درستی انجام شود، نیاز داریم که در مورد شرایط کنونی و شرایطی که در آینده ایجاد میشود، اطلاعاتی داشته باشیم تا بتوانیم سازههای گلخانه را برای چند سال احداث نماییم.
شاید از خود بپرسید که چرا برای آینده باید پیشبینی انجام دهیم که شرایط جوی و آب و هوایی به چه صورتی میشود؟
چرا هرساله گلخانه خود را نو نکنیم؟
میتوان به این صورت جواب داد که تعویض گلخانه و نو کردن آن در هر سال نیاز به بودجهای بالا دارد و برای اینکه بودجه گلخانه هوشمند را بتوانیم تأمین نماییم، نیاز داریم سود زیادی از گلخانه به دست آورده و برای نو کردن این سازهها از آن استفاده نماییم.
یکی از کارهایی که در این مورد میتوان انجام داد، مسالهی پیش بینی است که بدانیم در چند سال آینده امکان دارد چه بلایی سر آب و هوای منطقهای که در آن گلخانه را احداث کردهایم، بیاید.
استفاده از عواملی که میتواند برای ما این کار را انجام دهد، بسیار مهم است و میتوان از هواشناسها و متخصصان در این مورد سؤال کرد و مشورت گرفت.

فشارهایی که سازههای گلخانه متحمل میشوند
در مورد فشارهایی که روی سازههای گلخانه میآید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فشار سازههای دائمی
- فشاری محصول
- فشار برف
- فشار باد
در مورد هرکدام از این فشارها میتوان جداگانه صحبت کرد.
1. فشار سازههای دائمی
یکی از موضوعاتی که در ساخت سازههای گلخانهای میتواند دخیل باشد، این است که لوازمی که برای ساخت این نوع از سازهها نیاز است را استخراج کرده و فشار هر کدام را محاسبه نماییم.
یکی از کارهایی که در این مورد میتوان انجام داد، این است که ابزارهایی که برای احداث گلخانه نیاز داریم را لیست کرده و فشارهای وارد از طرف هر کدام را مد نظر قرار دهیم و با توجه به دیگر عوامل بتوانیم سازهای را طراحی کنیم که در این مورد میتواند فشار وارد از خارج و داخل را تحمل کند.
ابزارهایی که میتوانند فشار داخلی را ایجاد نمایند، شامل اتوماسیون گلخانه ها، بخاریها، لامپها، خطوط لولههای آب، پردههای سایه (همان سایبانهایی هستند که در موقع تابش آفتاب میتوانند باز شده و با انداختن سایه بتوانند گیاهان را خنکتر نمایند)، پردههای گرمایی و سایر عوامل دیگر است.
این عوامل در هر گلخانه با توجه به شرایطی که وجود دارد، میتواند متفاوت باشد.
حتی در این مورد وسیلههایی که برای عایقبندی به کار میرود، میتواند فشارهایی را به سازههای گلخانه وارد کند.

2. فشار محصول
ابزارهایی که میتواند برای هدایت و بالا بردن گیاهان در این مورد استفاده شود، فشاری را میتواند روی سازههای گلخانه وارد کنند.
یکی از کارهایی که در این مورد میتوان انجام داد، این است که ابتدا نوع گیاهانی که قصد داریم آنها را در گلخانه زیر کشت ببریم را مدنظر قرار دهیم.
در مورد سازههایی که به صورت عمودی گیاهان را نگهداری میکنند، بهتر است اطلاعاتی داشته باشیم.
از این رو باید در مورد تک تک گیاهانی که در گلخانه رشد میکنند، اطلاعات داشته باشیم.
گیاهانی که فشار زیادی به سازه وارد میکنند، گوجه فرنگی و خیار گلخانهای هستند.
3. فشار برف
یکی از شرایط جوی و آب و هوایی که میتواند به ما کمک کند، این است که بدانیم آب و هوایی که میخواهیم در آن جا گلخانه را احداث کنیم، چه نوع آب و هوایی است و آیا در سرمای زمستان برف داریم و آیا برفی که میبارد، سنگین است یا خیر؟
فشار وارد شده از طرف برف تنها وزن آن نیست، بلکه روی موضوعات دیگری میتواند اثر بگذارد.
یکی از اثراتی که برف میتواند روی سازههای گلخانهای بگذارد این است که آیا در زمانی که برف میبارد جدا از سنگینی و وزنی که دارد، انرژی و گرمایی است که برای جلوگیری از سرمازدگی نیاز داریم.

یکی از کارهایی که در این مورد میتوان انجام داد، این است که با توجه به برفهایی که در گذشته باریده است و شیبی که دارد، چگونه میشود که شیب آن را تنظیم کرده و برای اینکه به شیب مناسب برسیم بهتر است سنگینترین برفی که در آن منطقه باریده است را در نظر داشته باشیم تا بتوانیم خود را برای سنگینترین برف آماده نماییم.
4. فشار باد
یکی دیگر از فشارهایی که روی سازههای گلخانهای وجود دارد و میتواند روی آن اثر بگذارد فشار باد است.
فشاری که باد وارد میکند، به ارتفاع مؤثر گلخانه بستگی دارد و میتوان گفت در مناطقی که ارتفاع بیشتری دارد فشار باد بیشتر است و به نوعی سرعت آن بیشتر میباشد.
استانداردهای بسیاری برای نیرو و فشاری که باد وارد میکند وجود دارد و میتوان این فشار را با استفاده از فشار سنج اندازهگیری کرد و سرعت را میتوان با استفاده از لوازمی دیگر اندازه گرفت.
متوسط یا حتی بیشترین سرعت باد در منطقهای که قرار است گلخانه در آن احداث شود را باید اندازه گرفت و با توجه به اینکه بیشترین سرعت باد چه مقدار است میتوان کار ساخت سازه گلخانهای را شروع کرد.