شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید برای کشت در گلخانه راههای زیادی وجود دارد که به صورت کلی میتوان گفت تمامی این روشها در دو نوع قرار میگیرد روشهایی که از آنان میخواهیم نام ببریم، خاک کشت یا ترنس پلنت و دیگری روش آبکشت یا هیدروپونیک است که در مورد هر کدام توضیحاتی را ارائه میدهیم.
خاک کشت
در روش اول روش خاک کشت یا ترنس پلنت نام داشت خزانههایی را در داخل گلخانه تعبیه میکنیم و برای پر کردن این خزانهها، از خاکهای مناسب و سبک و قوی استفاده میکنیم که در اصطلاح به این نوع خاکها پیتماس گفته میشود. روش دیگری که در این دسته قرار میگیرد، و در دسته خاک کشت است، استفاده از گلدان برای کاشتن گیاهان مورد نظر خود در گلخانه است به این صورت که ابتدا گیاهان را در گلدان میکارند و سپس آن را به گلخانه انتقال میدهند در این روش محصول مورد نظر میتواند طی این هفته تا ۲۰ روز به عمل آید؛ البته برخی از محصولات دارای زمانهای طولانیتری هستند که این زمان تا یک ماه نیز پیش میرود.
از روشهای دیگری میتوان این زمان را کوتاهتر کرد البته به نظر میرسد استفاده از روشهای طبیعی در طعم و مزه گیاهان گلخانهای اثرات به سزایی دارد و البته برای کم کردن این زمان، استفاده از روشهای مانند کودهای قوی میتواند زمان به عمل آمدن را تا دو هفته تا ۱۸ روز کاهش دهد.

کودهایی که برای این روش استفاده میشوند دارای دو نوع ارگانیک و غیر ارگانیک هستند که به نظر میرسد استفاده از کودهای غیر ارگانیک برای این کار مناسب نیست و در کیفیت محصولات و سلامت محصولات نقش داشته و آن را کاهش میدهد.
هر روشی دارای مزیتها و معایبی است مزیت این روش را میتوان در این دید که با استفاده از این روش، بوتههای بیمار را میتوان جایگزین کرد ما این کار را به سرعت میتوان انجام داد که در نتیجه بقیه گیاهان بیمار نمیشوند و علاوه بر آن دیگر نیازی به کچل و عریان کردن گلخانه نیست.
یکی از ایراداتی که برای روش خاک کشت وجود دارد و میتوان از آنها نام برد، هزینه است زیرا در این روش گیاهان را ابتدا در جایی غیر از گلخانه میکارند و سپس آن را به گلخانه برای ادامه زندگی و پرورش انتقال میدهند و این انتقال میتواند هزینه زیادی را روی دوش گلخانه داران بیندازد و امکان دارد که به دلیل وجود هزینه زیاد از این روش صرف نظر کنند.
در مسیر راهاندازی گلخانه هزینههایی وجود دارد که به نظر آنها در اولویت هستند البته اگر گیاه مورد نظری که میخواهد در این روش کشت شود دارای ارزش بالای باشد در این صورت روش میتوان کاربرد زیرا ارزش محصول بسیار بالاتر از آن چیزی است که دیگران فکر میکنند و در این صورت حفظ گیاه مهمتر از هزینههایی است که روی دوش گلخانه داران میگذارد.

آبکشت
روش دوم در کشت گلخانهای روش آبکشت یا هیدروپونیک میباشد که واژه هیدروپونیک واژه یونانی است و اگر آن را به اجزای مورد نظر خودش تقسیم کنیم،در این صورت میتوان گفت که از دو قسمت “هیدرو” و “پونیک” تشکیل شده است؛ قسمت هیدرو به معنی آب و قسمت پونیک به معنی کار و تلاش میباشد. این روش را یکی از اساتید برجسته در حوزه کشاورزی به نام دکتر گریگ در دانشگاه کالیفرنیا اختراع و ابداع کرد، در این روش از خاک برای رشد گیاه استفاده نمیشود و از آن برای موارد دیگری استفاده میشود. غذا و ویتامین مورد نظر گیاه در این روش به وسیله محلولهای مخصوص به گیاه داده میشود و به جای آن میتوانیم از ژل مخصوص استفاده نماییم روش گیاهان در مورد آبی رشد کرده و عموم نیست کیفیت مناسبی هستند زیرا برخی از بیماریهای که گیاه به آن دچار میشوند از خاک میباشد استفاده از روش هیدروپونیک میتواند جلوی بعضی از بیماریها را بگیرد. با استفاده از گلخانه هوشمند هیدروپونیک محصولات با کیفیتتری تولید خواهید کرد.
این روش برای پرورش گلهای شاخه بریده نیز بسیار مناسب میباشد و میتوانند بدون قرار دادن در خاک و طی کردن پروسه جوانه زدن به خوبی رشد کرده و باقی بمانند در این روش گیاهان را در محلول ژلاتین قرار میدهند و عناصر مورد نیاز که به روش میکرو و ماکرو قرار دارند را به آنها تزریق میکنند.
در شرایطی که استفاده از انواع روشها در گلخانه میتواند این امکان را به ما بدهد تا بتوانیم با توجه به نیازهای خود، یکی از این موارد را انتخاب میکنیم و با استفاده از این موارد میتوانیم انواع گیاهان را با کیفیت مناسب کشت نماییم.

به عنوان مثال میتوان با استفاده از این روش، گیاهانی که با استفاده از روشهای سنتی کشت شدهاند و الان در مرحله جوانه زدن قرار دارند را با استفاده از روش هیدروپونیک به ادامه کشت آنها بپردازیم و با استفاده از این امکانات بتوانیم گیاهان را از آفاتی که در خاک وجود دارد حفاظت نماییم. استفاده از روشهای نوین میتواند در مقیاس کم زمین، محصولات با کیفیتی را تولید نماید و با استفاده از این حجم از زمین میتوان تعداد آنها را نیز بیشتر کرد که در نتیجه با توجه به استفاده از این موارد امکان دارد که بتوانیم در حوزه کشاورزی به خودکفایی برسیم.
یکی از ویژگیهای کشورهای پیشرفته، کشاورزی نوین در آنها است که با استفاده از این مورد میتوانند صنعتهای بزرگی را نیز روی کار بیاورند و با استفاده از منابع کمی که وجود دارد میتوانند گیاهان بیشتری را به تولید و مصرف برسانند که در نتیجه امکان صادرات نیز در این صنعت به وجود میآید. زیرا امروزه بسیاری از کشورها با مشکل تأمین غذای مردم خود رو به رو هستند که این مورد نیز از چند دلیل نشات میگیرد که یکی از این دلایل کشاورزی سنتی و نبود زمین به میزان کافی است در حالی که جمعیت روز به روز در حال افزایش میباشد.
هیدروپونیک یا روش آبکشت میتواند در کاشت، داشت و برداشت برخی از گیاهان مانند خیار بسیار مفید باشد البته بهتر است توجه کنیم که خیار به مواد معدنی بسیار زیادی نیاز دارد از این طریق نمیتوان آن را تامین کرد و باید توسط عوامل خارجی به محلول ژلاتینهای انتقال داده شود اما در صورتی که بتوانیم مواد معدنی را به روشهای متفاوتی به ریشه گیاه برسانیم میتوانیم از این روش برای پرورش خیار استفاده نماییم.